četvrtak, listopad 01, 2020
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2020

 

 

 

Obaviještavamo Vas da, s obzirom na situaciju sa virusom COVID-19, nažalost, moramo otkazati MoslaVINA 2020, iznimno ćemo održati  ocjenjivanje vina članova udruge, više informacija pogledajte u nastavku.

 

Novosti
Obavijest vinogradarima 14.4.2015 - Savjeti

Sisačko-moslavačka županija
15. 04. 2015.


Obavijest vinogradarima


Na većini lokaliteta vinova loza nalazi se u razvojnom stadiju „vunastog pupa“, a na ranim sortama pupovi su u fazi otvaranja. Narednih dana meteorolozi najavljuju porast temperature zraka, a mogućnost oborina najavljena je tijekom vikenda.
Vinogradare upućujemo da izvrše prvu preventivnu zaštitu za suzbijanje fomopsisa ili crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Loza je na zarazu uzročnikom crne pjegavosti najosjetljivija u fenofazi otvaranja pupova i pojavi prvih listića. Učinkovita zaštita provodi se isključivo preventivno u vrijeme pojave prvih listića, dan ili dva prije najavljenih oborina jer oborine u ovoj razvojnoj fazi vinove loze pogoduju zarazi izboja i lištića.
U ovom razvojnom stadiju moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra: Nordox 75 WG ili Cuprablau Z,
Moguća je primjena gotovih kombinacija bakrenih pripravaka i mineralnog ulja: Crveno ulje.
Za smanjenje populacije grinja bakrenim je pripravcima moguće dodati pripravke na osnovi sumpora, ali u pojačanoj koncentraciji.
Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora ne preporuča se miješanje s pripravcima koji sadrže mineralna ulja.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina