petak, srpanj 10, 2020
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2020

 

 

 

Obaviještavamo Vas da, s obzirom na situaciju sa virusom COVID-19, nažalost, moramo otkazati MoslaVINA 2020, iznimno ćemo održati  ocjenjivanje vina članova udruge, više informacija pogledajte u nastavku.

 

Novosti
Obavijest vinogradarima 24.7.2015 - Savjeti

24. 07 2015.Obavijest vinogradarima


Tijekom mjeseca srpnja prevladavalo je vrlo toplo vrijeme, zabilježeno je 17 dana s maksimalnom temperaturom zraka većom od 30°C. Na našim mjernim postajama u tom je razdoblju zabilježeno 7 dana s temperaturama višim od 35°C. Takve vremenske prilike nagovještaj su ubrzane zriobe grožđa. Krajem ovog tjedna na ranim sortama vinove loze započeo je stadij mekšanja i promjene boje bobice.

Budući da se očekuju ranije berbe, upozoravamo vinogradare da se u posljednjim zaštitama vinove loze pridržavaju propisanih karenci. Podsjećamo da je karenca najkraće razdoblje, izraženo brojem dana, koje mora proći od primjene sredstva za zaštitu bilja do berbe.

Zbog fenološkog stadija vinove loze i veličine bobica, prestaje opasnosti od zaraze bobica s peronosporom. Bobica su na napad peronospore osjetljive dok ne postignu 2/3 prirodne veličine karakteristične za sortu.
Radi očuvanja lisne mase i očvršćivanja bobica predlažemo primjenu pripravaka na osnovi
bakra. Za vinske sorte karenca pripravaka na osnovi bakra je 35 dana (radi mogućeg ometanja vrenja).

Vremenske prilike tijekom srpnja pogodovale su razvoju pepelnice vinove loze te je u većini vinograda pepelnica dominantan patološki problem. U ovoj fazi vinove loze moguća je primjena pripravaka na osnovi sumpora, ali upozoravamo na oprez jer pripravci na osnovu sumpora pri temperaturama zraka iznad 28°C mogu uzrokovati fitotoksičnost. Također podsjećamo da je karenca za te pripravke 35 dana.

Za suzbijanje pepelnice, ponajprije u vinogradima s vidljivim simptomima, moguća je primjena fungicida sa kraćom karencom: Luna Experience SC (K-14 dana) ili Dynali (K-21 dan).

Porastom količine šećera u grožđu raste opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni. U ovoj razvojnoj fazi loze predlažemo primjenu botriticida: Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Botril 300 SC, Cantus ili Pyrus. Karenca za pripravke Switch i Teldor iznosi 21 dan, a za ostale navedene pripravke 28 dana. Navedenim pripravcima moguće je tretirati samo zonu grožđa.

U vinogradima, ponajprije u mladim nasadima, gdje su vidljive posljedice suše preporučujemo primijeniti energetske biostimulatore: Drin ili Polyamin.


Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.


Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr

 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina