četvrtak, srpanj 09, 2020
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2020

 

 

 

Obaviještavamo Vas da, s obzirom na situaciju sa virusom COVID-19, nažalost, moramo otkazati MoslaVINA 2020, iznimno ćemo održati  ocjenjivanje vina članova udruge, više informacija pogledajte u nastavku.

 

Novosti
Obavijest vinogradarima 7.4.2017 - Savjeti

7. travnja 2016.



Obavijest vinogradarima


U razdoblju od 29. ožujka do 3. travnja prevladavalo nadprosječno toplo vrijeme te su zabilježene temperature zraka u vrijednostima od 20 do 24°C. Takve vremenske prilike pogodovale su brzom razvoju pupova i porastu mladica.
Upozoravamo vinogradare da je u ovoj razvojnoj fazi vinova loza najosjetljivija na zarazu s fomopsisom ili crnom pjegavosti (Phomopsis viticola ).

Svaka naredna količina oborina u ovoj razvojnoj fazi pogoduje zarazi mladica. Učinkovita zaštita u ovoj fazi loze provodi se primjenom fungicida kontaktnog mehanizma djelovanja: propineb (Antracol 70 WG), mankozeb (Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Penncozeb 75 WG), metiram (Polyram DF) ili folpet (Solofol).

Zaštita je učinkovita ukoliko se izvrši preventivno, prije kiše.

Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator), navedenim pripravcima mogu se dodati sumporni fungicidi koji imaju djelovanje na lozine grinje te umanjuju klijavost piknospora fomopsisa.

U ovoj fazi vinove loze moguća je primjena akaricida za suzbijanje lozinih grinja (akarinoza, erinoza). Za primjenu na vinovoj lozi dozvoljeni su Envidor SC 240, Masai, Apollo 50 SC, Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC i Zoom 11 SC. Navedeni akaricidi registrirani su za suzbijanje grinja iz skupine crvenih pauka (crveni voćni pauk i koprivina grinja) i imaju slabije sporedno djelovanje na lozine grinje.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/



Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr






 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina