utorak, kolovoz 04, 2020
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2020

 

 

 

Obaviještavamo Vas da, s obzirom na situaciju sa virusom COVID-19, nažalost, moramo otkazati MoslaVINA 2020, iznimno ćemo održati  ocjenjivanje vina članova udruge, više informacija pogledajte u nastavku.

 

Novosti
Obavijest voćarima 21.4.2017 - Savjeti

21.4.2017.

Obavijest voćarima

U ranojutarnjim satima 21. travnja zabilježene su negativne temperature zraka. Na većini lokaliteta negativne temperature zraka trajale su od 3.30 do 6.40 sati. Zabilježene temperature štetne su za razvoj tek zametnutih plodića. Meteorolozi najavljuju negativne temperature zraka i u narednoj noći.

Tablica 1. Minimalne temperature zraka
Lokalitet: Katoličko Selišće: -2,3°C
Ruškovica: -1,5 °C
Voloder: -0,9°C
Repušnica: -1 °C
Radi umanjenja šteta od mraza moguća je primjena hormonskih pripravaka iz skupine giberelina i energetskih biostimulatora: Drin, FitoAlgen F, AminoVital, Poly-Amin, Megafol i dr. Navedeni pripravci primjenjuju se u roku od 24 sata nakon stresne situacije.

U razdoblju od 16. do 20. travnja prevladavalo je kišovito vrijeme. Na svim mjernim stanicama srednje do jaka zaraza uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaeqalis) zabilježena je 15. travnja, a na lokalitetima Voloder i Glina laku infekciju bilježimo i 19. travnja. U narednim danima meteorolozi najavljuju promjenjivo i prohladno vrijeme, stoga upozoravamo voćare da izvrše preventivno tretiranje protiv krastavosti jabuka pripravcima: Delan 700 WDG, Delan Pro, Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Faban ili Chorus 75 WG.
U nasadima jabuka, gdje je prisutna jača zaraza pepelnicom (Podosphaera leucotricha) prednost dajemo pripravcima iz skupine strobilurina: Stroby DF, Zato 50 WG ili Tercel WG. Navedeni strobilurini preventivno suzbijaju krastavost i pepelnicu. Navedene pripravke potrebno je primijeniti prije novih oborina.

Na području Moslavine početak leta minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella) zabilježen je 6. travnja, a let jabučnog savijača (Cydia pomonella) bilježimo od 12 travnja. Prohladno i kišovito vrijeme usporava aktivnost navedenih štetnika, stoga voćare upućujemo na praćenje narednih obavijesti o rokovima suzbijanja.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina