nedjelja, rujan 24, 2023
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2023

 

Rezultate ocjenjivanja vina preuzmite OVDJE.

 

Dokumentacija za sudjelovanje na XXIX. Izložbi vina Hrvatske i vina izvornih sorti MoslaVINA:

Poziv na sudjelovanje na 29. izložbi vina verzija TK KT

Prijava za sudjelovanje na 29. festivalu vina TZ KT

Pravilnik MoslaVina 2023 verzija TZ KT

 

Novosti
Izvješće za medije 13.11.2018 - Novosti

Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina obilježila je tradicionalno Martinje u petak 9. studenog u Vinskom dvoru. Članovi udruge obilježili su Martinje uz tamburaše i neizostavnog „Martinskog biskupa“ Ivana Smuka.

Priveli su Mošta tradicionalnom pjesmom “Došel je došel Sveti Martin” koji je bio zagađen i opsjednut svakakvim nečistim duhovima. U njemu je bilo osa i pčela, muha i mušica, žaba i mrava, pauka i skakavca, crva i puževa i svakakvog drugog lizaćeg i plazećeg, letećega i puzećega, skakajućeg gada i smrada. Zato su ga strogo kaznili, da se očisti.

Bacili su ga u škafe i brente, moštilom ga gnjavili, pa u bednje hitali, dreckali i gnječili, ali sve to nije ništa koristilo, morali su ga još prešom tiskati da su mu sve kosti pucale i krvav znoj iz njega je curio, još se nije popravio, zato su ga bacili u duboki lagav, ne bi li ga barem tamnica popravila; ali on je u njoj bučio i mumljao kao stari medved i da ga nisu čuvali željezni jaki stražari, odavna bi već zišel, da ga ni vrag vloviti ne bi mogel.
 
 
Pitali su Mošteka; Kaži dakle Mošte, jesi li ipak već jednom došao k pameti i jesi li nakanio proći se nečistoće, okaniti se razuzdanog života, da postaneš vrijedan i dostojan primiti ovaj današnji čin. Obećao je da je, ali smo znali da je svadljivica, jako naprasit i zločeste čudi, da nagoni ljude na svađu i kavgu, po cesti ih valja, u grabe baca, glave im lupa, neslogu potiče, u želucu se svađa; na polje bježi i tako sebe, hodnike, sobe, odijela i pokućstvovo posmradi i skalja.
 
Na kraju zahvalili su dragom Bogu kaj je ovog nečistog i nemirnog nevjernika napravio čista i krijepka, mirna i slušna sina.
 
 
   
 
Kutina, 9. studenog 2018.
autor Zoran Jančar

 

 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina