nedjelja, travanj 21, 2024
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2024.

 

Dokumentacija za sudjelovanje na XXX. Izložbi vina autohtonih sorti Hrvatske 

Pretpoziv na sudjelovanje na 30. izložbi vina autohtonih sorti Hrvatske

 

Novosti
IN MEMORIAM IVAN GAŠPAR 4.2.2021 - Novosti

U 82.godini u Kutini je preminuo Ivan Gašpar, istaknuti agronom i dugogodišnji zaposlenik Petrokemije na poslovima primjene mineralnih gnojiva. Autor je više stručnih i znanstvenih radova s područja suvremene poljoprivrede i gnojidbe.
Gašpar je bio aktivan u našoj Udruzi vinogradara i voćara „Lujo Miklaužić“ dugi niz godina.1994 kao predsjednik Udruge inicirao je i bio prvi predsjednik Organizacijskog odbora Prve izložbe vina u Kutini. Dužnost predsjednika Organizacijskog odbora izložbe obavljao je još dva puta.
Prijateljski odnosi sa profesorima sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu posebno sa prof. dr. Nikolom Miroševićem i prof. dr. Dubravkom Premužić pridonesli su da su u Kutini organizirana mnoga stručna predavanja u organizaciji Udruge, te možemo reći da je Ivan Gašpar jedan od najzaslužnijih za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Moslavini.
Posebno mjesto zauzima njegova uloga u projektu klonske selekcije škrleta .Ivan je poznat da je po Moslavini nacijepio puno loze na zeleno, pa je tako i u okviru projekta nacijepio sve pokusne parcele. Isto tako kao županijski vijećnik izborio se da Projekt klonske selekcije škrleta podupre Županija Sisačko-moslavačka kroz ovih 20 godina i na taj način omogući timu na čelu sa prof. dr. Maletićem i prof. dr. Pejićem završetak projekta registracijom prva tri klona sorte vinove loze u Hrvatskoj ,a to je naš škrlet.
Bio je i poznat vinar, te je osvojio niz medalja na našim izložbama vina.
Ivan Gašpar ostati će svim članovima Udruge u dubokom sjećanju kao stručnjak, čovjek i prijatelj, uvijek sa stavom, ali i spreman na konstruktivnu raspravu bez ljutnje.
Hvala Ti dragi Ivane na svemu što si učinio za razvoj poljoprivrede a posebno razvoj vinogradarstva i vinarstva u Moslavini.

 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina