ponedjeljak, prosinac 06, 2021
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
Obavijest voćarima 28.4.2016 - Savjeti

Sisačko-moslavačka županija
28.04.2016.Obavijest proizvođačima plantažnih nasada jabuke i kruške!


26.travnja zabilježene su minimalne temperature zraka u vrijednostima od - 0,8 do - 4°C što je uzrokovalo oštećenja različitog intenziteta. Oborine koje su zabilježene tijekom jučerašnjeg dana pogodovale su razvoju zaraze uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) lakog do srednjeg intenziteta.

U zaštiti jabuka i krušaka od krastavosti preporučujemo primjenu sistemičnih pripravaka: Score 250 EC, Difcor, Indar 5 EW ili Fond 12 E. Navedeni pripravci suzbijaju i pepelnicu jabuka. Radi produžetka preventivnog djelovanja navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja Polyram DF, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Penncozeb 75 DG.

Protekla četiri dana zabilježene su srednje temperature zraka u vrijednostima manjim od 10°C, takve temperature zraka ne pogoduju povećanju populacije štetnika.

Na području Moslavine 7. travnja zabilježen je početak leta minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella), a početak leta jabučnog savijača (Cydia pomonella) zabilježen je 14. travnja. Voćare upućujemo na daljnje praćenje preporuka kada će biti objavljeni rokovi suzbijanja ovog štetnika.

Radi ublažavanja nastalih šteta od mraza moguća je folijarna primjena energetskih biostimulatora. Ti pripravci sadrže aminokiseline koje u stresnim situacijama i u situacijama kada biljka ima veću potrebu za aminokiselinama, omogućavaju oporavak i uspostavljaju povoljne uvjeta za rast i razvoj biljke. Na tržištu su dostupni pripravci: Drin, AminoVital, Poly-Amin, Megafol i dr.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/
Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr

 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina