ponedjeljak, prosinac 06, 2021
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
Obavijest vinogradarima 28.4.2016 - Savjeti

Sisačko-moslavačka županija
28. travnja 2016.


Obavijest vinogradarima


Negativne temperature zraka koje su zabilježene 26. travnja, uzrokovale su oštećenja različitog intenziteta. Na nekim je lokalitetima izmjereno - 4°C. U vinogradima gdje je došlo do potpunog izmrzavanja mladica sa provođenjem redovitih mjera zaštite možemo pričekati da se aktiviraju spavajući ili latentni pupovi koji će dati naknadni vegetativni porast.
U vinogradima gdje nisu zabilježene velike štete potrebno je nastaviti sa redovitim mjerama zaštite.
Prvu polovicu travnja obilježilo je natprosječno toplo vrijeme, što je u nasadima s jakom prošlogodišnjom zarazom pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator) pogodovalo jačanju infektivnog potencijala. Stoga upozoravamo vinogradare na važnost pravovremenog tretiranja. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida iz skupine strobilurina, npr. Stroby DF ili Zato 50 WG. U vinogradima s jakom prošlogodišnjom zarazom pepelnicom može se koristiti pripravak Karathane Gold 350 EC.
Meteorolozi u narednom razdoblju najavljuju prohladno i kišovito razdoblje što će pogodovati razvoju fomopsisa ili crne pjegavosti (Phomopsis viticola). I u ovoj zaštiti predlažemo primjenom fungicida kontaktnog mehanizma djelovanja: propineb (Antracol 70 WG), mankozeb (Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG), metiram (Polyram DF), folpet (Folpan 80 WDG) ili ditianon (Delan 700 WDG). Navedeni pripravci preventivno suzbijaju plamenjaču vinove loze (Plasmopara viticola), čije prve infekcije mogu nastati nakon kiše u količini većoj od 10 l/m2.
Također je moguća primjena pripravaka Universalis koji ima djelovanje na crnu pjegavost, pepelnicu i peronosporu vinove.

Vinogradari koji do sada nisu izvršili suzbijanje lozinih grinja (akarinoza, erinoza) mogu primijeniti akaricide. Za primjenu na vinovoj lozi dozvoljeni su Envidor SC 240, Masai, Apollo 50 SC, Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC i Zoom 11 SC. Navedeni akaricidi registrirani su za suzbijanje grinja iz skupine crvenih pauka (crveni voćni pauk i koprivina grinja) i imaju slabije sporedno djelovanje na lozine grinje.

Radi ublažavanja nastalih šteta moguća je folijarna primjena energetskih biostimulatora. Ti pripravci sadrže aminokiseline koje u stresnim situacijama i u situacijama kada biljka ima veću potrebu za aminokiselinama, omogućavaju oporavak i uspostavljaju povoljne uvjeta za rast i razvoj loze. Na tržištu su dostupni pripravci: Drin, AminoVital, Poly-Amin, Megafol i dr.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/
Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr

 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina