ponedjeljak, prosinac 06, 2021
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
Obavijest vinogradarima 20.5.2016 - Savjeti

Sisačko-moslavačka županija
20. svibnja 2016.


Obavijest vinogradarima


Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze proteklo je 10 dana. U tom je razdoblju prevladavalo kišovito vrijeme koje je pogodovalo razvoju peronospore vinove loze. Prve primarne zaraze zabilježene su na većini lokaliteta između 4. i 8. svibnja, a završetak inkubacijskog razdoblja i pojavu prvih simptoma očekujemo u narednom tjednu.

Tablica 1. Količina oborina zabilježena na mjernim stanicama u razdoblju od 10. do 20. svibnja

Lokalitet Količina oborina mm/m2
Voloder 54,1
Popovača 62,8
Ruškovica 70,9
Velika Ludina 61,7
Kutina 53,4
Letovanski Vrh 63,6

Za zaštitu od plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) mogu se koristiti pripravci Mikal Premium F, Mikal Flash, Antracol Combi WP 76, Curzate F ili Pergado F.

Upozoravamo vinogradare na važnost pravovremenog suzbijanja pepelnice (Erysiphe necator), naročito na lokalitetima s jakom prošlogodišnjom zarazom. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Stroby DF, Collis SC, Crystal KS, Nativo WG, Postalon SC, Talendo i sl.

U vinogradima gdje su mladice oštećene od mraza, a vidljiv je početak vegetativnog porasta iz spavajućih pupova, predlažemo primjenu jednog od kontaktnih pripravaka (Folpan 80 WDG, Delan 700 WDG, Antracol 70 WG, Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG Polyram DF)
Navedenim je pripravcima protiv pepelnice potrebno dodati pripravak na osnovi sumpora.

Let grožđanih moljaca bilježimo od sredine travnja. Upućujemo vinogradare na daljnje praćenje preporuka kada će biti objavljeni rokovi suzbijanja ovog štetnika. Trenutno nije potrebno primijeniti insekticide.

Podsjećamo poljoprivrednike na zakonsku obavezu testiranja rada prskalica i atomizera. Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim tehničkim pregledima, a rok do kojeg moraju biti pregledani je 26.11.2016. godine.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/


Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina